Selecteer een pagina
jij=jij geluk | pak-je-geluk | verhaal
DAGLICHT IN DE WINTER
Het waren tussen alle wolken door maar een paar minuten, en dan is het pakken wat je pakken kan. Ja ik denk dat je het zou mogen omschrijven als winterdip. Wanneer de dagen korter worden ben ik vaker moe, emotioneler en heb ik ...

Het waren tussen alle wolken door maar een paar minuten, dan ga ik er snel voor: pakken wat je pakken kan. Ja ik denk dat je het zou mogen omschrijven als winterdip. Wanneer de dagen korter worden ben ik vaker moe, emotioneler en heb ik een grote liefde voor mijn deken en de bank. Ik weet dit eigenlijk pas een jaar of 5. Alle jaren daarvoor had ik het niet gemerkt. Waarschijnlijk omdat ik überhaupt niet bij stil stond hoe ik me voelde. Ik ging maar door en door. En vaak was ik tijdens de kerst… ziek. Lag ik week op bed, met koorts en keelontsteking en al. Mijn lijf dat letterlijk overschakelde naar algehele rust zodra ik ook maar één tandje rustiger aan ging doen.

En sinds ik steeds meer aandacht heb voor mijn lijf en wat ik voel, merk ik het precies. Het is dan ook elke winter afwegen wat wanneer prioriteit heeft. Het is namelijk maar een beperkt aantal uur per dag licht. Daarin kan je werken en huishoudelijke dingen doen of je gebruikt er minimaal een uur van om zonlicht te vangen. En dan stel je de andere taken een uur uit. Deze keuze vond ik vooral lastig toen ik nog op kantoor werkte. Een uur voelde vaak te lang en als iemand er iets van zei schoot ik in de verdediging. Wat raar is, want eigenlijk hoorde ik mijzelf een compliment te geven; ik was immers goed voor mijzelf aan het zorgen.

Dus hoe zorg je nu dat je wel naar buiten gaat in de winter? Overdag als het licht is. Wat heb je nodig om dit te doen? Voor mij zit het in:

         Mijzelf op nummer 1 zetten, ik ben belangrijk. Daarnaast weet ik goed wat er kan gebeuren als ik de winter op energie leegloop. Dan word ik echt een schim van mijzelf. Voor niemand leuk kan ik je zeggen.

       Een regel instellen: zodra de zon schijnt wil ik asap naar buiten. Dus kijk ik of ik mijn afspraken/taken kan verzetten. Zonneschijn is nog beter dan gewoon daglicht!

         Ik begin eerder met werken, zodat ik tussendoor een uur ‘vrij’ neem.

En ja ik werk nu voor mijzelf en dan is het zeker makkelijker. Ook al heb ik soms een flow en wil ik eigenlijk doorgaan met werken. Eerst naar buiten, dat is nóg belangrijker. En ik ben een stuk energieker kan ik je vertellen. 

Wie weet heb je wat aan de volgende tips

  • Maak een afspraak met je baas en manager over hoe je jouw werktijden indeelt. Dat je wellicht eerder begint of later doorwerkt. En mocht je een flexibele baan hebben, maak daar dan gretig gebruikt van.
  • Je kan een collega treffen die een mening heeft over dat jij naar buiten gaat, of een uur weg bent van je werkplek. Laat diegene lekker. Goed voor jezelf zorgen is juist slim en zorgt er voor dat je je beter voelt en dat je daardoor waarschijnlijk ook productiever bent. 
  • Plan elke dag een uur in je agenda, zodat anderen zien dat je dan bezet bent en geen afspraken met je maken op dat moment.
  • Nodig anderen/collega’s uit om mee te gaan.

En ja je kan natuurlijk vitamine D nemen ter compensatie. Bij mij werkt dat gedeeltelijk, ik voel me wel echt veel beter als ik ook buiten ben geweest. Dan ben ik veel energieker, ik slaap beter en voel me rustiger omdat ik meestal dat uur ook loop. Dit zorg dat ik een leukere en gelukkigere winter heb. En ik voel me krachtiger en beter en ben productiever en leuker voor iedereen in mijn omgeving.

Als dit ook belangrijk is voor jou, onderzoek dan in welke mate daglicht invloed op je heeft en maak er tijd voor als je het belangrijk vindt.

Je kunt het, veel wintergeluk!

LIEFS Karianne