Selecteer een pagina
jij=jij geluk | pak-je-geluk | verhaal
HEERLIJK HERSTGELUK
De herfst is mijn favoriete seizoen. Ohhh alleen die geur al. De eerste keer in het jaar dat ik de herfst ruik, dan zie je mij echt met mijn neus in de lucht fietsen. Snif snif, jummie jummie. Grijns op mijn gezicht erbij. En naast de lekkere geuren vind ik...

MET GEUREN EN KLEUREN

De herfst is mijn favoriete seizoen. Ohhh alleen die geur al. De eerste keer in het jaar dat ik de herfst ruik, dan zie je mij echt met mijn neus in de lucht fietsen.  Snif snif, jummie jummie. Grijns op mijn gezicht erbij. En naast de lekkere geuren vind ik de herfst ook mooi. De rode kleuren, het licht dat veranderd, de dennenappels die je kan rapen.

Wat trouwens dit jaar bijzonder grappig was. Het bosje waar ik aan het rapen was, ligt direct aan een fietspad. En aangezien de zon scheen waren er best nog wel wat andere mensen. Je ziet iedereen wel even kijken naar wat ik aan het doen ben: zo gehurkt onder de boom, haren in de takken en rijkend naar de grond.  Waarbij ik van alles denk: ja ik laat de natuur heel, nee ik pak er maar een paar of wil jij eigenlijk ook leuk dennenappels rapen? Ja hoe leuk ik het ook vind, ik voel me ook een beetje opgelaten.

En het meest grappige vond ik wel een jongetje van een jaar of 10 die aan zijn vader vroeg wat ik aan het doen was. Waarbij het gezicht van de vader een verbaasde blik kreeg: waarom wist zijn zoon niet wat ik aan het doen was? En hij antwoordde dat ik dennenappels aan het rapen was. Ik hoorde de man denken: heb ik dit ook te doen met mijn zoon, als onderdeel van de opvoeding? Ben benieuwd of ze het nog gedaan hebben. 

 

BETEKENIS VAN DE HERFST

Aangezien ik er zo dol op ben, besloot ik onderzoek te doen naar de symbolische betekenis van de herfst. Ik vond de omschrijving van inspirerendleven.nl de mooiste, en die krijgen alle credits voor de volgende tekst:

“Metaal – vertegenwoordigt de vrijkomende energie van de natuur en van de herfst, het loslaten van materie. De ballast wordt vóór de winter afgelegd, we laten het oude jaar achter ons en beginnen een nieuw jaar. In de herfst schept de natuur elk jaar weer uiterlijke beelden, zij legt al haar bonte kleuren af. Het wordt donker, koud en stil. Het planten- en dierenleven trekt zich terug. Wanneer je afstemt op deze cyclus dan ga je mee naar ‘binnen’. Ook de mensen trekken zich terug uit de ‘samenleving’, zijn meer naar binnen gericht. Wanneer de dagen langzaamaan steeds donkerder worden, dan is het tijd om te rusten en je naar binnen te keren, door stille overdenking en meditatie. De herfst gaat over het loslaten van datgene wat wij niet meer nodig hebben of wat ons tegenhoudt. Zoals de boom haar bladeren laat vallen, langzaam één voor één naar de grond.

De herfst is het seizoen voor het verkrijgen en het verfijnen van lessen naar aanleiding van de activiteiten en ervaringen van de zomer. Vertering is dé basis voor de groei van het nieuwe: voor planten en plannen, zodat elk product voorbereid wordt om een nieuwe cyclus te beginnen. Hieraan zijn keuzes verbonden die wij zelfstandig dienen te maken. Overdenk en beslis wat je nu echt loslaat en wat voor nieuwe voeding kan zorgen. Wij kunnen van verschillende dingen: spullen, projecten, relaties, ideeën enzovoort, beter afscheid nemen als ze voor een positieve ontwikkeling van ons wezen niet meer voedzaam zijn. De prestaties die we leverden en de lessen die we leerden, hebben ons veranderd. Probeer daarvoor in te voelen wat het ‘energetisch’ met jou doet.”